CATL Shenxing

CATL uvádí na trh baterii Shenxing se superrychlým nabíjením a zahajuje tak éru superrychlého nabíjení elektromobilů

Společnost CATL uvedla dne 16. srpna na trh baterii Shenxing, první lithium-železo-fosfátovou baterii se superrychlým 4C nabíjením na světě, která je schopna již po 10 minutách nabíjení zajistit dojezdovou vzdálenost 400 km a na jedno plné nabití pak nabídnout dojezdovou vzdálenost přes 700 km. Očekává se, že baterie Shenxing výrazně zmírní obavy uživatelů elektromobilů, spojené s nutností rychlého nabíjení, a zahájí éru superrychlého nabíjení elektromobilů.

S rozvojem bateriových technologií a výrazným zlepšením celkového výkonu baterií pro elektromobily se elektromobilům podařilo dosáhnout velkých dojezdových vzdáleností. Obavy z nutnosti rychlého nabíjení jsou v současné době hlavním faktorem, který brání spotřebitelům při přechodu na vozidla s elektrickým pohonem. Společnost CATL, která se zaměřuje na samotnou podstatu elektrochemie, uvedením této baterie pokračuje ve svých inovacích v oblasti použitých materiálů, elektrochemických technologií a systémové struktury. Díky tomu se jí tvůrčím přístupem daří dosáhnout nových úrovní superrychlého nabíjení, vysoké energetické hustoty a současně vysoké úrovně bezpečnosti. Baterie Shenxing posouvá hranice výkonnosti lithium-železo-fosfátových technologií a představuje tak nejnovější inovace v oblasti výroby baterií.

Přečtěte si také:  Scania bude vyžadovat dodávky zelených materiálů

Nové řešení lithium-železo-fosfátových baterií zmírní obavy z nutnosti nabíjení

Urychlení extrakce iontů lithia. Baterie Shenxing využívá technologie superelektronické síťové katody a plně nanokrystalického materiálu lithium-železo-fosfátové katody, čímž vzniká superelektronická síť, která usnadňuje získávání iontů lithia a umožňuje rychle reagovat na nabíjecí signály.

Zlepšení míry interkalace lithiových iontů. Co se inovací grafitu týče, používá společnost CATL svou nejnovější technologii rychlých iontových kroužků druhé generace, která modifikuje vlastnosti povrchu grafitu. Tím dochází ke zvětšování interkalačních kanálů a zkracování interkalační vzdálenosti pro ionty lithia, což vytváří podmínky pro velice rychlé vedení proudu. Kromě toho byla vyvinuta konstrukce s vícevrstvými elektrodami, která zajišťuje dosažení dokonalé rovnováhy mezi rychlostí nabíjení a dojezdovou vzdáleností.

Snížení odporu při pohybu lithiových iontů. Společnost CATL vyvinula zcela novou variantu supravodivého elektrolytu, která účinně snižuje jeho viskozitu, což vede ke zlepšení vodivosti. Kromě toho společnost CATL také zdokonalila ultratenkou fólii, která tvoří rozhraní mezi elektrolytem a elektrodou, aby dosáhla snížení odporu kladeného při pohybu lithiových iontů.

Zlepšení přenosové míry iontů lithia: Pokud jde o separátor, snížila společnost CATL přenosový odpor iontů lithia prostřednictvím vysoké porozity a zkrácení průměrné vzdálenosti jejich přenosu.

Celková zlepšení v oblasti rychlosti nabíjení, dojezdové vzdálenosti i bezpečnosti

Kromě superrychlého 4C nabíjení nabízejí baterie Shenxing díky inovacím struktury a využití inteligentních algoritmů také velké dojezdové vzdálenosti, rychlé nabíjení v širokém rozsahu teplot a vysokou úroveň bezpečnosti.

Přečtěte si také:  Bude nová podpora státu Game Changer v elektromobilitě? Její absence doposud odrazovala od elektromobility až třetinu firem v Česku

Zajištění dojezdové vzdálenosti více než 700 km. Společnost CATL vyvinula revoluční technologii seskupování „vše v jednom“, která vychází z integrace vnitřního příčného nosníku a koncových desek jakožto součástí její technologie CTP 3.0. Tím se jí podařilo dosáhnout vysoké míry integrace a vysoké účinnosti seskupování. Díky tomu mohou baterie Shenxing nabídnout dojezdové vzdálenosti více než 700 km, které překonávají dosavadní hranice možností technologie lithium-železo-fosfátových článků.

Standardní nabíjení i při nízkých teplotách. Při pokojové teplotě lze baterie Shenxing nabít na 80 % SOC již za 10 minut. Společnost CATL přitom na systémových platformách využívá technologie řízení teploty článků, která zajišťuje rychlé zahřátí článků na optimální rozsah provozních teplot a umožňuje tak nabíjení z 0 % na 80 % za pouhých 30 minut i při teplotách až -10 °C, přičemž při těchto nízkých teplotách nedochází k negativnímu ovlivnění zrychlení z 0-100 km/h.

Bezpečnost především. Zdvojenou ochranu baterií Shenxing zajišťují zdokonalený elektrolyt a separátor s vysoce bezpečným povrchem. Regulací globálního teplotního pole uvnitř článků pomocí inteligentních algoritmů společnost CATL vytvořila systém pro testování poruchových stavů v reálném čase. Ten dokáže vyřešit problémy způsobené rychlým doplňováním energie a umožňuje tak bateriím Shenxing dosáhnout vysoké úrovně bezpečnosti.

Zahájení masové výroby do konce roku 2023, nastartování éry superrychlého nabíjení

„Budoucnost technologií baterií pro elektromobily musí i nadále držet krok s globálními technologickými možnostmi a zohledňovat také jejich ekonomické přínosy,“ prohlásil doktor Wu Kai, hlavní vědecký pracovník společnosti CATL ve svém proslovu u příležitosti slavnostního uvedení těchto baterií na trh. „Vzhledem k tomu, že jsou první průkopníci v oblasti užívání elektromobilů aktivně nahrazováni jejich běžnými uživateli, bychom měli pokročilé technologie zpřístupnit všem bez rozdílu a umožnit všem uživatelům vychutnat si plody našich inovací.“

Přečtěte si také:  Téměř 5 400 elektrických nákladních vozidel se loni registrovalo v EU, v Česku je před spuštěním výzva na vybudování rychlodobíjecích stanic

Díky svým silným stránkám v oblasti extrémní výroby se společnosti CATL podařilo dosáhnout rychlého přenosu technologií z laboratoří přímo na trh, díky čemuž bude možné baterie Shenxing uvést velice rychle do masové výroby. Podle Gao Huana, technického ředitele divize China E-car Business společnosti CATL, bude sériová výroba baterií Shenxing zahájena do konce letošního roku a elektromobily vybavené těmito bateriemi budou tak na trhu dostupné v prvním čtvrtletí příštího roku.

Uvedení baterií Shenxing na trh představuje další milník ve vývoji technologií v oblasti baterií pro elektromobily, který umožní dále urychlit celosvětový komplexní přechod na e-mobilitu. Společnost CATL i v budoucnu hodlá v souladu se svou filozofií zpřístupňování technologií všem i nadále podporovat všeobecné zavádění pokročilých technologií a významným způsobem se tak podílet na celosvětové energetické transformaci.